به گزارش مشرق، سایت رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) در گزارشی با تیتر «لحظات جادویی»، به تمجید از عملکرد علی دایی مقابل تیم ملی فوتبال کره جنوبی، در جام ملتهای آسیا در سال 1996 پرداخت.
AFC نوشت: بازیهایی وجود دارند که با وجود گذشت زمان، به یاد هواداران میمانند و مهم نیست چند سال از آنها گذشته است. این دیدارهای ثابت در ذهن یک هوادار میتواند به خاطر یک گل دیدنی لحظه آخری، یک پیروزی فوقالعاده با بازگشت به بازی یا درباره اسطوره فوتبال ایران یعنی علی دایی، یک نمایش هنرمندانه. از نیمه سال 1996 که دایی 27 ساله شده بود، هفت گل از 109 گل خود برای کشورش را به ثمر رسانده بود، اما تعداد گلهای ملی خود را در طول شش ماه به عدد 22 رساند که شامل یکی از بهترین نمایشهای تاریخ فوتبال آسیا میشد.
ایران آن سال با ترکیبی حسادتبرانگیز به جام ملتهای آسیا در امارات رسید و دایی که 12 گل در مرحله انتخابی زد، در آن تیم بود. همچنین استعدادهایی چون خداداد عزیزی و کریم باقری و ستاره آینده آنها، مهدی مهدویکیا. برخلاف آغاز متزلزل تورنمنت، تیم محمد مایلیکهن در نخستین دیدار خود با نتیجه 2 بر یک به عراق باخت. ایران با پیروزی مقابل تایلند و عربستان سعودی بازگشت خوبی داشت و دایی در هر سه مسابقه مرحله گروهی گلزنی کرد.
بیشتر بخوانید:
ایران – برانکو؛ دهه اول مهر
کره جنوبی که به دنبال نخستین قهرمانی خود از سال 1960 بود، در گروه A کار بسیار سختتری داشت. پس از تساوی یک - یک مقابل اماراتِ میزبان، کره با نتیجه 4 بر 2 از سد اندونزی گذشت و در آخرین بازی گروهی مقابل کویت که به مرحله نیمه نهایی رسید، با نتیجه 2 بر یک شکست خورد. همین باعث شد کره جنوبی بهعنوان یکی از دو تیم برتر رتبه سوم گروهها، به مرحله یک چهارم نهایی صعود کند.
در مرحله یک چهارم نهایی، دو قدرت فوتبال آسیا زیر آفتاب درخشان امارات به مصاف هم رفتند و ایران که روی فُرم خوب خود قرار داشت، در دقیقه 10 بازی در آستانه گشودن دروازه حریف بود، اما دروازهبان کره جنوبی ضربه دایی را مهار کرد.
ایران کمتر از یک دقیقه بعد در فاز تدافعی قرار داشت و با یک گل از حریفش عقب افتاد. کیم دوهون، توپی را که در عرض 20 ثانیه از یک طرف زمین به سوی دیگر زمین آمده بود، وارد دروازه ایران کرد تا کره جنوبی یک بر صفر در نتیجه پیش بیفتد. پس از گذشت 30 دقیقه از زمان بازی، ضربه سر کریم باقری روی ارسال توپ از روی کرنر پس از برخورد با پای مدافع کره جنوبی وارد دروازه حریف شد و نتیجه بازی به تساوی کشیده شد.
دفاع ایران سه دقیقه پس از از گل این تیم، نتوانست یک سانتر معمولی کره را دفع کند و شین تائهیونگ که تجربه قهرمانی لیگ قهرمانان آسیا را بهعنوان مربی به دست آورد، دروازه ایران را با شوتی سرضرب باز کرد تا سختکوشی ایران بینتیجه بماند.
با شروع نیمه دوم، ایران خیلی زود فشار را آغاز کرد. سه دقیقه از نیمه دوم نگذشته بود که مدافعان کره، شوت خداداد عزیزی را از روی خط دروازه بیرون کشیدند و باقری هم میتوانست دو دقیقه بعد، گل دوم خود را به ثمر برساند. با فشاری که ایران به کره وارد میکرد، جای تعجب نداشت که این تیم در دقیقه 52 توسط عزیزی، بازیکن سال آسیا در سال 1996 و روی پاس علی دایی به گل تساوی برسد.
وقتی نتیجه 2 - 2 شد، بازی دراماتیکتر شد و دو غول فوتبال آسیا در سطح بالایی تلاش میکردند، اما علی دایی در 23 دقیقه جادوییِ فراموشنشدنی، مسابقه را سرگرمکنندهتر کرد. در دقیقه 66، هافبکهای بازیساز ایران اعتمادبهنفس خود را دوباره به دست آوردند و توپ را در فاصله 32 متری دروازه به علی دایی رساندند. او هم با دریبل مدافع کره، توپ را به محوطه جریمه حریف برد و از فاصله 13 متری با شوتی چکشی، دروازه کره را گشود. دایی در چهارمین بازی متوالی ایران در این تورنمنت گلزنی کرد و برای اولین بار تیمش را در این دیدار پیش انداخت. هرچند دایی تازه کارش را شروع کرده بود.
10 دقیقه بعد دایی یکی از فوقالعادهترین گلهای تاریخ جام ملتهای آسیا را به ثمر رساند، جایی که توپ ارسالی از فاصله 27 متری را پشت محوطه جریمه با درون پای راست خود کنترل کرد و با گردش بدن در جهت مناسب، توپ را سرضرب به گوشه راست بالای دروازه کره دوخت. گلی فوقالعاده و غیرقابل مهار که بازی را از دستان کره جنوبی خارج کرد. هتتریک دایی در دقیقه 83 کامل شد، زمانی که کرهایها ناامیدانه برای جبران دو گل و ماندن در تورنمنت جلو کشیده بودند، فضای لازم برای عزیزی فراهم شد تا دایی پاس او را با ضربهای ساده تبدیل به گل کند.
پیش از سوت پایان بازی، عزیزی در محوط جریمه حریف توسط کیم، دروازهبان کره سرنگون شد تا دایی چهارمین گل خود را برای تیم ملی کشورش در عرض تنها 23 دقیقه، از روی نقطه پنالتی به ثمر برساند. پس از عقب افتادن در نیمه اول، ایران در نهایت بازی را با نتیجه 6 بر 2 به سود خود به پایان برد و تاریخیترین و به یادماندنیترین پیروزی در بالاترین سطح فوتبال ملی آسیا را به ثبت رساند. حسرت کره جنوبی برای قهرمانی در جام ملتهای آسیا پس از سال 1960 هم ادامهدار شد.
با وجود کسب مقام سوم، تورنمنت برای ایران زمانی به پایان رسید که آنها در نیمه نهایی مقابل عربستان سعودی، در ضربات پنالتی شکست خوردند و دایی هم یک پنالتی را از دست داد. با وجود این ضمیمه تلخ، نمایش دایی مقابل کره جنوبی بهعنوان یکی از عالیهای تاریخ شناخته میشود. او تنها بازیکنی نیست که در یک بازی جام ملتهای آسیا چهار گل زده و بهتاش فریبا، اسماعیل عبدالطیف، حمزه الدردور و معز علی موفق به انجام این کار شدهاند، اما سطح مرحله بازی، سطح حریف و کیفیت گلها باعث شد تا دایی در سطحی متفاوت قرار بگیرد.